torstai 27. marraskuuta 2014

Tasa-arvoisesta avioliitosta ja sateenkaariperheistä



Nyt, kun tämä tasa-arvoinen avioliitto on viime viikkoina ollut paljon uutisotsikoissa, ja itsekin päätin käyttää hieman arvokasta nettiaikaani eduskunnan keskustelun seuraamiseen täältä ulkomailta käsin samalla kun väännän opinnäytetyötäni (joka liittyy läheisesti aiheeseen), päätin vääntää teille pienen postauksen aiheesta. Tämä ei siis ole varsinaisesti mikään kannanotto, vaan ihan yleisesti ajattelin tuoda esille muutamia faktoja.

Aloitetaan määrittelemällä sana perhe...


http://d3ac2fc8l4ni8x.cloudfront.net/1408618497975.jpg

...sillä tämä sana on esiintynyt monesti tässäkin keskustelussa, jota juuri nyt seuraan. Perhe on sosiaalinen yhteisö, jonka muodostavat toisilleen läheiset henkilöt, joiden välillä on yleensä yhteenkuuluvuuden tunne. Se on myös yksi tapa elää yhdessä. Siihen voi kuulua isovanhempia, yksi vanhempi, sijaisvanhemmat, samaa sukupuolta olevat vanhemmat, sisarpuolia jne. (Potilas, perhe ja perusterveydenhuolto, Duodecim 2009). Perheeseen kuuluvina henkilöinä pidetään avioliitossa ja avoliitossa sekä yhteisessä taloudessa eläviä henkilöitä ja heidän kanssaan asuvia alle 18-vuotiaita lapsia, joiden hoidosta ja/tai toimeentulosta ainakin toinen puoliso huolehtii (Ydinperheen potilitiikka, Katja Yesilova 2009).

Sateenkaariperhekin on siis perhe. Ja heitä on muuten Suomessa vähintään 400 (vuonna 2013 rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä, joilla oli alaikäisiä lapsia, oli 400 -lukumäärä kuitenkin on todennäköisesti suurempi. Onkin arvioitu, että perheitä on tuhansia, ja luku myös kasvaa koko ajan). Eli perheitä, joissa lapsilla on muunlaiset vanhemmat, kuin isä ja äiti (esim. 2 isää ja 2 äitiä, 2 äitiä tai 1 isä ja 2 äitiä) on tälläkin hetkellä kaikesta huolimatta olemassa. Ja tulee olemaankin, vaikka käsiteltävää lakia kuinka yritetään perustella lasten oikeuksilla (eikö näiden vastustajien siten pitäisikin yrittää saada aikaan lakia, jossa nämä lapset huostaanotetaan? Toivottavasti kukaan ei kumminkaan niin törppö ole, mutta kun lain hylkääminen sinänsä ei kuitenkaan estä homoseksuaaleja tulemasta vanhemmiksi). Sateenkaariperheellähän tarkoitetaan perhettä, jotka rakentuu muun kuin heteroseksuaalisuuden ympärille, ja edellä mainitun Duodecimin kirjan mukaan lapsia on aina syntynyt tälläisiin perheisiin. Sama kirja väittää, että tutkimusten mukaan lasten kehitys edellyttää rakastavia ihmissuhteita ja vastuullista vanhemmuutta; perherakenteella taas ei ole niin väliä. Samansuuntaista sanoo niin ikään löytämäni American Psychological Assosiationin tiivistelmä tehdyistä tutkimuksista (http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/parenting.aspx), kuten myös seuraava tekstipätkä: http://web.missouri.edu/~segerti/2210/gayparents.pdf. Myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisussa "Lapsiperheiden hyvinvointi" kerrotaan, että tutkimusten mukaan homoseksuaalit vanhemmat ovat ihan yhtä kiinnostuneita lapsestaan kuin heteroseksuaalitkin vanhemmat, ja valvovat ja ohjaavat lastaan samalla tavoin sekä muodostavat yhtälailla kiintymyssuhteen.


Miten niitä lapsia sitten muuten tehdään?

Sateenkaariperheet ry:n sivuilla kerrotaan asiasta seuraavasti:

"Naisparien ja itsellisten naisten tapoja hankkia lapsia

Naisparit ja itselliset naiset voivat Suomessa hankkia lapsia useilla eri tavoilla. Valittavana on esimerkiksi:

-Hedelmöityshoidot
   Sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys voidaan kertoa lapselle kun tämä täyttää 18 vuotta
-Tunnettu luovuttaja
   Luovuttajan rooli voidaan sopia millaiseksi perhe sen haluaa
-Lapsella voi olla isä
   Apilaperhe tai ystäväperhe – ks. myös tältä sivustolta Pohdittavaa ja sovittavaa ennen lapsen syntymää
-Adoptio yksin
   huomioitava, että yksin hakijoiden jonot ovat pitkät ja nykyään adoptiotilanteissa lapsilla on usein jonkinlaisia -erityistarpeita
 -Monilla naisparin osapuolilla tai itsellisillä naisilla on lapsia myös aiemmista heterosuhteista.



Miesparien ja itsellisten miesten tapoja hankkia lapsia

-Lapsi tutun naisen kanssa
   Synnyttäjällä voi olla aktiivinen rooli lapsen elämässä, jos näin sovitaan
-Apilaperhe tai ystäväperhe
   ks. myös tältä sivustolta Pohdittavaa ja sovittavaa ennen lapsen syntymää
-Adoptio ulkomailta ei käytännössä mahdollinen
   Itselliset mieshakijat eivät luovuttajamaiden priorisointien vuoksi tällä hetkellä käytännössä voi adoptoida lasta ulkomailta. Adoptiolupaa voi toki hakea.
-Sijaisvanhemmuus
   Sijaissynnytys ulkomailla
-Myös monilla miesparien osapuolilla tai itsellisillä miehillä on lapsia aiemmista heterosuhteista"

Mikään keino ei ole aivan mutkaton, mutta edelleen: myös homo- ja lesbovanhempien on mahdollista hankkia lapsia. 

Sateenkaariperheiden ongelmat
Sateenkaariperheet kohtaavat paitsi samoja ongelmia kuin heteroseksuaalienkin perheet, myös lukuisia muita ongelmia. Ensinnäkin tietysti rekisteröidyn parisuhteen erot verrattuna avioliittoon. Lisäksi syrjintä aiheuttaa ongelmia. Vuonna 2006 tehtyyn Sateenkaariperhekyselyyn vastanneista 21 prosentilla oli syrjintäkokemuksia hyvinvointipalveluissa. Vastaajista 36 prosenttia sanoi pelkäävänsä syrjintää. Monissa opinnäytetöissä, joita olen asian tiimoilta lukenut, onkin tuotu ilmi, että vaikka periaatteessa kohtelu on ollut asiallista, esimerkiksi tietoa lapsen saannin mahdollisuuksia on joissain tapauksissa ollut terveydenhoitajalla liian vähän. Myöskään muut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eivät ole aina olleet kovin tietoisia sateenkaariperheiden tarpeista. Seksuaalisuutta tai parisuhdetta ei myöskään oltu edellämainitun kyselyn mukaan monesti käsitelty ollenkaan neuvolakäyntien aikana, vaikka thl:n suositusten mukaisesti näistä aihepiireistä pitäisi jollain tapaa puhua melkein joka kerralla. Ainakin itse ajattelen tämän johtuvan siitä, ettei terveydenhoitajilla ole ollut näissä tapauksissa riittävästi tietoa, jotta he olisivat pystyneet käsittelemään asiaa. Sinänsä outoa, koska tietoa on kuitenkin saatavilla netistä ja oppikirjoista, mutta toisaalta jos ei ole aikaisemmin kohdannut sateenkaariperheitä, ei ehkä ole tullut mieleen etsiä niistä sen kummemmin tietoakaan. Terveydenhoitajatyöhön liittyen ongelma on ollut myös saatavilla olevan sateenkaariperheiden vanhemmille suunnatun materiaalin vähyys, kuten myös heteropareille suunnitellut lomakkeet. Kaikki neuvolan lomakkeet kun on ainakin pääsääntöisesti suunniteltu äidille ja isälle, ja sosiaalisen vanhemman tiedot joudutaan tällöin laittamaan automaattisesti isän kohdalle, vaikka lapsella olisi kaksi äitiä. Lisäksi Sateenkaariperhekyselyn mukaan jotkut vanhemmat kokivat, että sosiaalista vanhempaa huomioitiin neuvolakäynneillä vain vähän tai ei juuri ollenkaan, vaikka tämä olisikin ollut mukana, Muitakin ongelmia varmasti on, mutta en nyt ehkä viitsi kaikkia tässä luetella. Mutta mikäli ruudun takana on sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, niin Sateenkaariperheet ry:n sivuihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Kuin myös Setan sivuihin.


(Tästä postauksesta tuli nyt vähän sillisalaatti, mutta niin.... Alkoi vaan ottaa päähän nuo jotkut kannanotot tossa keskustelussa, ja samalla ajattelin vähän tuoda terkkajuttujakin esille).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti