Postausta postauksen perään, haha :D! No mutta kun kerrankin on aikaa ja tarmoa... Eniveis. Viime postauksessa kerroin vapaa-ajasta, niin nyt ois sitten harjoitteluiden vuoro.
First things first, elikkäs aloitetaan ekasta harjoittelupaikasta. Olin tosiaankin kirran osastolla, jossa pääsin näkemään paljon mm. trachea -potilaita. Mikä oli todella jännää! Ikinä aikaisemmin en oo trachea -potilaaseen nimittäin törmännyt, vaikka niitä joskus neurollakin kuulemma on/oli. Toki muutkin potilasryhmät oli aikalailla uusia, mutta toi nyt niistä jännempinä. Ko. osastolla porukka oli pääosin tosi lämminhenkistä ja otti pienen ulkomaalaisen opiskelijan hyvin vastaan. Etenkin mun ns. ykkösohjaajani oli aivan ihana ihminen. Puoli vuotta sitten vasta itsekin valmistunut, mutta silti ammattitaitoinen, ystävällinen ja kaikenkaikkiaan hyvä ohjaaja. Tyyppi oli myös nimetty mun ohjaajakseni siitä syystä, että hän on itsekin ollut vaihdossa maassa, jonka kieltä ei kunnolla osannut. Eli hän todellakin ymmärsi mua. Vaikka joskus tuntuikin, että ei ymmärtänyt. Mutta silloin ongelma oli enemmänkin se, että mä en osannut kunnolla selittää omia ajatuksiani. Kakkosohjaaja taas... no, ensimmäisen kerran kun tavattiin, hän vaikutti myös aivan ihanalle. Kuitenkin seuraavilla kerroilla tää oli jotenkin vähän kylmä? Ihan asiallisesti käyttäytyi siis, mutta varsinkin jos hänen ns. ykkösohjattavansa oli samassa vuorossa, niin meikäläinen jäi kyllä huomiotta.
Tällä osastolla pärähdin kuitenkin myös itkuun muutaman kerran. Ensimmäisen kerran sen takia, kun ohjaajan kanssa puhuttiin potilaiden kanssa kommunikoinnin tärkeydestä. Koska tokihan minä haluan heidän kanssaan kommunikoida, ja mua turhautti hirveästi tuossa vaiheessa, etten osannut enkä uskaltanut. Tunsin itseni jotenkin huonoksi hoitajaksi ja huonoksi (vaihto-)opiskelijaksi, ja ylipäänsä koko tilanne turhautti ja ahdisti, koska kuitenkin yritin kokoajan parhaani. Niin itkuhan siinä tuli. Onneksi mun ohjaaja oli tosiaan itsekin käynyt saman läpi, ja lohdutti mua eikä ollut moksiskaan asiasta. Toisen kerran kyyneleet pääsi, kun olin yrittänyt selviytyä potilaan kanssa aamutoimista vessassa, mutta mun puutteelliset kommunikointitaidot ja paikallisten tapojen eroaminen Suomalaisista aiheuttivat sen, ettei juttu tosiaankaan mennyt ihan putkeen. Kun vielä jälkeenpäin sain huomautuksen käsihygieniasta (hygieniasta ollaan täällä todella tarkkoja, vielä tarkempia kuin Suomesssa), niin itkuksihan se meni. Harmikseni tällä kerralla näkijöitä oli enemmän paikalla kuin viimeksi, varsinkin kun yksi ns. paikallinen lähihoitaja vielä suunnilleen kailotti mun itkevän... No ei siinä, kaikki vaan lohdutti mua ja jälkeenpäin kyseli että eikai mua enää harmita jne. Kolmannenkin kerran teki mieli itkeä, kun aamupesut meni päin prinkkalaa (asiasta saisi ihan oman postauksenkin aikaiseksi, mutta siis heti aluksi paikallinen ns. lähihoitaja käski mun tehdä niin kuin Suomessa tehdään - vaan eipä arvannut meistä kumpikaan varmasti, että tavat voisi erota niin paljon... Mielestäni en kuitenkaan saanut tilanteessa edes tarpeeksi ohjausta, ja koko hommasta jäi vain paha mieli. Jota onneksi muutama muu "lähihoitaja" jälkeenpäin ihan onnistuneesti paikkaili oikeasti opettamalla mua). Mutta tuolloin vain purin huulta, ja päätin että tästä ei voi kuin parantaa. Oppimaanhan tänne on tultukin.
Loppupalautteessa yhteenvetona oli että olen hieman ujo, ja oikeestaan kaikkiin kohtiin tuli että "parannettavaa", mutta joku raksi tuli myös kohtaan "hyvä", ja yksikään ei jäänyt tasolle "paljon parannettavaa". Siitä olikin sitten hyvä jatkaa tähän harjoitteluun, jota siis parhaillaan suoritan vanhusten parissa. Myös tällä osastolla on hyvä porukka -joskin tosin seläntakana puhumista jonkin verran on. Mutta mulle kaikki on kuitenkin olleet kivoja, mikä on tärkeintä. Tavallaan viihdyn tuolla jopa paremmin kuin edellisellä osastollani! Ainut miinus on, että kaipaan edellistä ohjaajaani. Ihan jo hänen itsensä takia, mutta myös sen takia, että tuolla mulla periaatteessa on kai ns. nimellinen ohjaaja, mutta oikeasti työskentelen kaikkien kanssa. Mikä hämmentää joskus, kun eri hoitajat neuvoo ja tekee ihan eri tavoin... Toisaalta on hyvä nähdä eri tapoja, mutta sitten kun toinen neuvoo että "juu ei tässä pidä haavataitoksia käyttää" ja toinen vaatii ehdottomasti, niin hankalaa tietää miten kenenkin kanssa pitäisi käyttäytyä. Ja joskus myös tuntuu, että loppujen lopuksi kaikki ei sitten kuitenkaan tajua, millaista on olla vieraassa maassa opiskelijana (varsinkin, kun jotkut on olettaneet, että mä teen täällä koko tutkinnon). Varsinkin, kun ei osaa kieltä kunnolla (pari kertaa tälläkin osastolla on ollut tapauksia, jossa selkeästi kielimuuri on aiheuttanut väärinkäsityksiä) Joka tapauksessa viihdyn osastolla hurjan hyvin. Ainut miinus on, että tällä hetkellä meillä on paljon raskashoitoisia potilaita, mikä aiheuttaa sen, että hoitajilla on entistä vähemmän aikaa potilaille, ja varsinkin aamuvuorossa on melkein kokoajan kauhea kiire. Iltavuorot on huomattavasti rauhallisempia, mutta aamuvuorojen jälkeen on kyllä kuollut.
Tuo subcutiskanyyli kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta, ois ihan jännä tietää käytetäänkö niitä Suomessa ollenkaan ja jos käytetään, niin mihin tarkoitukseen. Ja jotenki tuntuu tosi hassulta, että aamupesuissa voi oikeasti olla niin paljon eroja eri maiden välillä, kun kuitenkin samat ruumiinosat ihmisillä kaikissa maissa on :D Ehkä mäkin vielä joskus uskallan lähteä vaihtoon, eniten jännittää just tuo kielikynnys, vaikka enkkua ihan hyvin osaankin.
VastaaPoistaJoo mielenkiintoinen se oli myös mun mielestäni, kun ensimmäistä kertaa ko. "hökötyksen" näin. Se siis toimii saman tyyppisellä idealla kuin perifeerinenkin kanyyli, eli siinä on muoviosa, jonka sisällä neula. Ainoa vain, että tuo vain "tuikkaistaan" ihon alle samoin kuten muutenkin pistäessä, ja neula vetäistään sitten ulos. Yritin tuota jo aikaisemmin googletella, koska halusin kanssa tietää käytetäänkö tota Suomessa (jonkun verran vanhusten parissa tullut kumminkin pyörittyä, mutta ikinä ei ole tullut koulussa/harkoissa vastaan), ja ilmeisesti siis ei ole mitenkään yleisesti käytössä paitsi eläinten hoidossa. Ainoastaan saattohoidossa/syöpäpotilaan hoidossa ilmeisesti käytetään kivunlievitykseen joskus (ainakin löysin Duodecimin artikkelin aiheesta, tosin sekin oli 1990-luvun alusta :D). Tällaiseen tekstipätkään törmäsin Finnanesti "Nesteytys saattohoidossa" -artikkelissa: " Englantilaisissa
VastaaPoistasaattokodeissa hyvin yleinen menetelmä on hypodermoklyysi eli subkutaaninen nestetys, jota kautta
voidaan antaa kirkkaita nesteitä jopa 125 ml/h (10). Hypodermoklyysin avulla voidaan nesteyttää niitäkin, joilla suonikanylointi on vaikeaa. Suomessa siitä on vain vähän kokemusta." Täällä siis tuota käytetään hyvin usein juuri palliatiivisessa hoidossa, mutta myös tosiaan jos potilaalla on vaikeat suonet tai repii kanyylin jatkuvasti pois tms. (kyllähän tuonkin aika kätsysti saa pois, mutta sen voi periaatteessa tyrkätä vaikka selkään - tosin yleisimmin se laitetaan joko vatsaan tai reiteen). Siinä on kuitenkin joitain rajoituksia mitä voidaan antaa, esim. muistaakseni gluukoosia ei voida antaa kuin korkeintaa 5%:na. Enkä kyllä ole ainakaan nähnyt että noin paljoa olisi laitettu menemään (125ml/h), vaan yleensä jotain 500-1000ml/24h...
Ja joo täällähän siis käytetään ensinnäkin "ei-kertakäyttöisiä" pesulappuja, ja pesuvälineenä on siis aina 2 lapua ja ämpäri, jossa vettä. Tenasta ei ole kukaan kuullutkaan, vaan saippuana käytetään joko jotain potilaan omaa saippuaa tai jos sellaista ei ole, sairaalan (yleensä käytäntönä on kuitenkin, että potilas tuo mukanaan omat saippuat, hammasharjat yms. Edellisellä osastolla moni käytti myös omaa pyjamaa, koska sairaala tarjoaa vain niitä "ihania" mekkoja/paituleita). Ja siis täällä pestään (pesu + huuhtelu + kuivaus) aina kaikki päästä varpaisiin ja rasvataan jalat ja takamus/selkä. Nykyisellä osastolla kaikki ei ole ihan kovin tarkkoja tuon kanssa, mutta siis oikeasti tuohon on olemassa ihan protokolla että missä järjestyksessä pestään mikäkin ruumiinosa jne.